Siirry suoraan sisältöön

Orgaaninen lika

Orgaaninen lika on puhtausmaailmassa tuttu käsite. ”Jos on näkyvää likaa, pese kädet ennen käsihuuhteen käyttöä” on yleinen ohje. Toinen yhtä yleinen ohje on, että ” jos pinnalla on näkyvää likaa, pyyhi se puhtaaksi ennen desinfiointia”.

Mutta riittääkö se? Milloin pinnalla ei olisi orgaanista likaa? Orgaanista likaa kun ei silmällä aina näe, joten silmämääräisesti puhdas ei tarkoita, että pinta on puhdas. Siinä voi olla paljonkin likaa. ATP mittari on yksi tapa miten pinnan puhtautta voidaan mitata ja monesti käykin ilmi, että vaikka pinta on silmämääräisesti puhdas, siinä on silti niin paljon orgaanista likaa, että se voi estää desinfiointiaineen toimimista. Voisiko olla tilanne tilanne, jossa kuvitellaan pinnan olevan ”puhdas” ja pinta käsitellään vain desinfiointiaineella jonka teho ei riitä orgaanisen lian kanssa.

Tästä muodostuu ongelma, kun pintaa halutaan desinfioida. Suurin osa maailmassa käytettävistä käsihuuhteista ja pintadesinfiointiaineista tehoavat vain puhdas ympäristö olosuhteissa. Puhdas ympäristö- olosuhde tarkoittaa sitä, että desinfiointiaine pääsee suoraan kontaktiin desinfioitavan mikrobin kanssa, esim. suuri osa EN standardeista tehdään siten, että mikrobi altistetaan suoraan testattavaan aineeseen. Milloinkohan joku pinta normaalisti olisi testiolosuhteita vastaava? Mielestäni ei milloinkaan, siksi tartunnat leviävät ja ihmisiä altistuu täysin turhaan. Tutustu oheiseen tutkimukseen, josta käy ilmi kivuliaalla tavalla, miten paljon orgaaninen lika vaikuttaa desinfiointitehoon.

Kaikki TECcare tuotteet läpäisevät mikrobiset tehotestit orgaanisen lian kanssa ja tehoavat biofilmiin. Jokainen henkilö joka päättää mitä tuotteita hänen työympäristössään käytetään on vastuussa siitä, että tuotteet mitä henkilöstölle tarjotaan ovat riittävän tehokkaita minimoimaan riskejä. Siksi tulee suosia tuotteita, jotka tehoavat testeissä orgaanisen lian kanssa- eli likainen ympäristö olosuhteissa ja biofilmiin. Onko Teillä käytössä parhaat saatavilla olevat tuotteet?

Oheisessa tutkimuksessa tekijät yhteenvedossaan suosittelevat KAIKKIA hankinnoista vastuussa olevia tahoja etsimään ainoastaan tuotteita, jotka tehoavat mikrobisissa testeissä orgaanisen lian kanssa. Tulisiko tätä ohjetta noudattaa myös Suomessa?

Lue lisää: mikrobinen teho orgaanisen lian kanssa