Siirry suoraan sisältöön

Orgaaninen lika – Mitä se tarkoittaa?

  • Blogi

Orgaaninen lika on tuttu käsite puhtausmaailmassa. Yksi usein kuultu ohje on: ”Jos pinnalla on näkyvää likaa, pese kädet ennen käsihuuhteen käyttöä”. Toinen yhtä yleinen ohje on seuraava: ”Jos pinnalla on näkyvää likaa, pyyhi pinta puhtaaksi ennen desinfiointia”. Voi nimittäin olla, että desinfiointiaine ei tehoa jos pinnalla on orgaanista likaa. Moni ei tätä mieti, mutta kun sitä pysähtyy pohtimaan, niin varsin loogistahan se on!

Mikä avuksi?

Orgaanisen lian käsite tuli nyt ehkä selväksi. Toisaalta, milloin pinnalla ei olisi orgaanista likaa? Likaa kun ei silmällä aina näe. Siksi silmämääräisesti puhdas ei tarkoita, että pinta on puhdas. Kyseisellä pinnalla voi olla paljonkin likaa! Hyvin usein kuitenkin kuvitellaan pinnan olevan ”puhdas”, jonka takia pinta käsitellään vain desinfiointiaineella jonka teho ei riitä orgaanisen lian kanssa. 

ATP-mittaus on yksi menetelmä, jolla pinnan puhtautta voidaan mitata. Monesti käykin ilmi, että vaikka pinta on silmämääräisesti puhdas, on siinä niin paljon orgaanista likaa, että se voi estää desinfiointiaineen toimimisen. 

Puhdistus- ja desinfiointiaineiden välillä on suuria eroja sekä tehokkuudessa että käyttöturvallisuudessa

Riittääkö käsien huuhtelu tai pinnan nopea pyyhkiminen ennen puhdistus- tai desinfiointiaineiden käyttöä? Monen käytössä olevan desinfiointiaineen teho heikkenee orgaanisen lian kanssa (esimerkiksi alkoholi, vetyperoksidi ja kloori).

Suurin osa maailmassa käytettävistä käsihuuhteista ja pintadesinfiointiaineista tehoavat vain Puhdas Ympäristö -olosuhteissa, jolloin desinfiointiaine pääsee suoraan kontaktiin desinfioitavan mikrobin kanssa. Esimerkiksi suuri osa EN-standardeista tehdään siten, että mikrobi altistetaan suoraan testattavaan aineeseen. Oikeassa elämässä pinnat eivät yleensä ole testiolosuhteita vastaavia, jonka takia ihmisiä saattaa altistua turhaan ja näin tartunnat pääsevät leviämään. Tutustu tutkimukseen, josta käy ilmi kivuliaalla tavalla, miten paljon orgaaninen lika vaikuttaa desinfiointitehoon.

Tutkimus: Mikrobinen teho orgaanisen lian kanssa

Onko teillä käytössä parhaat saatavilla olevat tuotteet?

Kaikki TECcare-tuotteet läpäisevät mikrobiset tehotestit Likainen Ympäristö -olosuhteissa eli orgaanisen lian kanssa ja tehoavat jopa biofilmiin. Työpaikoilla ollaan vastuussa siitä, että kaikki tuotteet mitä työpaikalla käytetään ja henkilöstölle tarjotaan ovat riittävän tehokkaita ja käyttäjilleen ja ympäristölle turvallisia. Siksi tulee suosia tuotteita, jotka tehoavat testeissä orgaanisen lian kanssa. Vaikka teillä olisikin jo käytössä pesevä desinfiointiaine, eli kyseinen tuote sisältää likaa irrottavaa ainetta, niin desinfioituuko pinta tarpeeksi tehokkaasti esimerkiksi liinalla pyyhkiessä? Ei välttämättä, nimittäin se saattaa jopa pahimmassa tilanteesse ainoastaan siirtää infektiokykyisiä mikrobeja paikasta toiseen. Tällöin käytettävä neste irrottaa likaa ja mikrobeja liinaan, mutta liinassa oleva desinfiointineste ei välttämättä tehoa orgaanisen lian kanssa!

Ylempänä mainitun tutkimuksen tulosten perusteella suositellaankin puhdistus- ja desinfiointiaineisiin liittyvistä hankinnoista vastuussa olevia tahoja hankkimaan ainoastaan tuotteita, jotka tehoavat mikrobisissa testeissä orgaanisen lian kanssa. Tutkimuksen tekijät yhteenvedossaan suosittelevat hankinnoista vastuussa olevia tahoja etsimään ainoastaan tuotteita, jotka tehoavat mikrobisissa testeissä orgaanisen lian kanssa. Tulisiko tätä ohjetta noudattaa myös Suomessa? Meidän mielestä ehdottomasti!

Onko Teillä käytössä tehokkaimmat ja turvallisimmat saatavilla olevat puhdistus- ja desifiointituotteet? Jos et ole varma, niin ole yhteydessä! Kimmoisa Oy on hyväksytty ja virallinen TECcare Group LTD (TECcare®) maahantuoja ja jakelija Suomessa, jolla on vuosien kokemus ratkaisumyynnistä.

Onko sinulla kysymys liittyen TECcare -tuotteisiin tai haluatko tehdä tilauksen? Ota meihin yhteyttä sähköpostitse [email protected] tai yhteydenottolomakkeen kautta.

Avainsanat: