Suomessa desinfiointituotteita käytetään usein väärin: Kimmoisa Oy neuvoo turvalliseen puhdistukseen
Suomalaiset käyttävät desinfiointiaineita tyypillisesti väärin, koska niiden vaikutustapoja, kuten kontaktiaikaa, ei täysin ymmärretä. Lisäksi perinteiset puhdistus- ja desinfiointituotteet voivat olla tehottomia, syövyttäviä, voimakkaasti hapettuvia ja haitallisia hengitykselle. Kimmoisa Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Lahti korostaa, että oikeanlaisen käytön ja tuotteiden valinnan merkitys on suuri.
Desinfiointituotteiden väärinkäytön riskit
Suurin desinfiointiaineisiin liittyvä haaste liittyy niiden virheelliseen käyttöön tai annosteluun. Useissa tapauksissa tuotteita myös käytetään pinnoille, joilla on orgaanista likaa, kuten ruoantähteitä, rasvaa, bakteereihin tai muita biologisiin jäämiä, jotka voivat heikentää desinfiointituotteen tehokkuutta tai estää sitä toimimasta kunnolla. Tuotteen valinnassa ei tyypillisesti myöskään huomioida puhdistettavan pinnan materiaalia, jonka ansiosta pinnat kuluvat ja rikkoontuvat. Tuotteen on tarvittaessa tehottava orgaanisen lian lisäksi myös mikrobikasvustoon tai biofilmeihin.
Jatkuva altistuminen perinteisesti käytetyille desinfiointiaineille voi myös vaarantaa terveyden ja aiheuttaa erilaisia oireita. Perinteiset puhdistus- ja desinfiointiaineet voivat sisältää haitallisia kemikaaleja, kuten haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC), jotka voivat myös vaikuttaa sisäilman laatuun ja aiheuttaa hengitysoireiden lisäksi päänsärkyä, pahoinvointia ja ärsytystä.
Turvalliset vaihtoehdot perinteisille tuotteille
TECcaren puhdistus- ja desinfiointituotteita maahantuovan Kimmoisa Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Lahti suosittelee turvallisten puhdistus- ja desinfiointituotteiden käyttöä. Turvallisuudesta kertoo esimerkiksi Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n myöntämä Allergiatunnus®, joka viestii siitä, että tuote ei sisällä yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä raaka-aineita tai pitousiuuksia ja ovat turvallisia käyttää.
Lahti suosittelee valitsemaan pH-neutraaleja, laajakirjoisia ja pitkävaikutteisia tuotteita. Neutraalin pH-arvon sisältävät tuotteet eivät kuluta pintoja kun taas laajakirjoisuudella tarkoitetaan, että tuotteet toimivat erilaisia mikrobeja vastaan. Pitkävaikutteisuudella puolestaan tarkoitetaan sitä, että sen teho ei pääty heti kun pinta kuivuu, vaan suojaa myös esimerkiksi ilmasta laskeutuvilta mikrobeilta pidempään. Olisi myös hyvä jos valitsemasi tuote poistaisi biofilmiä, jota kotisi kylpyhuoneesta tai keittiöstäsi saattaa tietämättäsi löytyä. Mikäli biofilmiä ei poisteta, ongelma ei häviä.
“Desinfiointiaineita on aina käytettävä harkiten ja tavallisesti et tarvitse niitä kotona. Desinfiointiaineiden turha käyttö saattaa vaikuttaa haitallisesti normaaliin, hyödylliseen bakteerikantaan. Kuitenkin flunssakauden aikana, tai esimerkiksi kun lapsen päiväkodissa sairastetaan, korostuu käsidesien ja kosketuspintojen desinfioinnin tarve. Kotoa kannattaa siis löytyä pesevä desinfiointiaine,” toteaa Lahti.
Kontaktiaika on avainasemassa – Väärin käytettynä tuote ei välttämättä toimi
Monien desinfioivien puhdistustuotteiden etiketissä saattaa lukea sanat ” vaikutusaika 5 minuuttia”, mutta tiedätkö mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
Desinfiointituotteen kontaktiajan, eli vaikutusajan, noudattaminen on ratkaisevan tärkeää. Kontaktiajalla tarkoitetaan aikaa, jonka aineen on oltava vaikuttamassa käsitellyllä pinnalla tehokkaan torjunnan varmistamiseksi. Usein käyttäjät eivät kuitenkaan tiedosta tätä, mikä voi johtaa riittämättömään desinfiointitehoon. Kontaktiajan tärkeys on kansainvälisesti tunnustettu esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO:n puolesta.
Puolueettomat EN-standardit ohjaavat kontaktiaikojen määrittämistä ja tarjoavat yhteiset testausmenetelmät ja mittarit, joiden avulla voidaan arvioida desinfiointituotteiden tehokkuutta ja varmistaa niiden noudattavan turvallisuus- ja laatuvaatimuksia. Mikäli standardin mukainen teho saavutetaan 15 minuutin kontaktiajalla, tulee pinta pitää pitää märkänä 15 minuutin ajan ja riittävän vahvana konsentraattina. Voimakkaasti hapettuvat ja reagoivat kemikaalit haihtuvat nopeasti pinnoilta, mikä tarkoittaa, että niiden pitoisuus laskee nopeasti. Esimerkiksi alkoholipitoisuus puoliintuu n. 12 sekunnissa, eli jos halutaan saada pinnalla pysymään 70% alkoholipitoisuus, niin se voi vaatia toistuvaa käsittelyä muutaman sekunnin välein.
“On erityisen tärkeää kiinnittää huomiota tuotteen kontaktiaikaan, sillä liian lyhyillä kontaktiajoilla voidaan pahentaa tautien leviämisen riskiä siivouksen aikana. Siivotessa bakteerit ja virukset voivat levitä, jos niitä siirretään paikasta toiseen ilman asianmukaista desinfiointia. Ilman desinfiointia mikrobit eivät tuhoudu, vaan ne siirtyvät seuraavaan paikkaan. On erityisen tärkeää valita oikeat tuotteet, jotka voivat varmistaa pintojen puhtauden ja taudinaiheuttajien tuhoutumisen. Huonosti valitut tuotteet saattavat myös jättää kemikaalijäämiä, jotka voivat tarjota turvapaikan mikrobeille,” kertoo Lahti.
Uudet innovaatiiviset desinfiointiratkaisut
TECcare-tuotteilla on pidennetty vaikutusaika, jonka avulla vältetään liian lyhyeeseen kontaktiaikaan liittyvät ongelmat. Myös Allergia-, Iho-, ja Astmaliitto Ry on todennut TECcare-tuotteiden olevan uudenlainen ratkaisu desinfioivaan puhdistukseen:
”Useat TECcaren tuotteet ovat saaneet Allergiatunnuksen, sillä ne on suunniteltu vähentämään kemikaalien käytön haittoja ja tarjoamaan tehokkaan, turvallisen ja vastuullisen vaihtoehdon erilaisiin puhdistus- ja desinfiointitarpeisiin. Allergiatunnuksen käyttöoikeuden saaneet tuotteet eivät yleisesti aiheuta kosketusallergiaa tai iho- tai hengitystieoireita ja voivat vähentää näistä johtuvia sairastumisia,” kertoo Niki Malmros, markkinointi- ja kumppanuuspäällikkö, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry.
Kimmoisa Oy
Kimmoisa Oy on hyväksytty ja virallinen TECcare Group LTD (TECcare®) maahantuoja ja jakelija Suomessa.
Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Allergia-, Iho- ja Astmaliitto on valtakunnallinen kansanterveys- ja potilasjärjestö, joka edistää allergisten, astmaatikkojen, ihotautia sairastavien ja palovamman kokeneiden sekä heidän läheistensä elämänlaatua.